1. Yerel Şiddetle Mücadele Çalıştayı Gerçekleştirildi

I. Yerel Çanakkale Şiddetle Mücadele Çalıştayı Gerçekleşti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Çanakkale Belediyesi'nin işbirliğiyle I. Yerel Çanakkale Şiddetle Mücadele Çalıştayı Safiye Hüseyin Elbi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Çalıştaya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi, akademik, idari personel ile öğrenciler ve kurum-kuruluş temsilcileri katıldı.

Çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmalarını ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ve Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi yaptı.

Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi konuşmasında çalıştayın düzenlenme amacı ile yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Tanrıverdi, üniversite olarak sorumluluk bilinciyle hareket edip diğer kurumlarla işbirliği yaparak şiddetle ilgili bütün etkinliklerin içinde bulunmaya çalıştıklarını ve farkındalık oluşturmak için mücadele içinde olduklarını söyledi. Tanrıverdi, mevcut sorunlara ilişkin çözüm önerisi konusunda diğer kurumlarla işbirliği içinde çalışmak istediklerini ve çalıştayın bu anlamda kurumların yaptıkları faaliyetleri paylaşması, başka kurumları bilgilendirmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

''Şiddet bir insan hakları ihlalidir''

Tanrıverdi şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu da belirterek şunları söyledi: ''Şiddet sadece gelişmekte olan ülkelerin değil. Bütün dünyanın sorunu. Şiddet oranları ülkelere göre farklılık göstermekte. Türkiye'de ise kadın hayatının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete yüzde 40 oranında, cinsel şiddete yüzde 15 oranında, duygusal şiddete yüzde 44, ekonomik şiddete yüzde 23 oranında tanık oluyor. Çanakkale yerelinde ise 2014 yılında yaptığımız bir çalışmada yaklaşık 10 kadından 3 tanesinin şiddet gördüğünü tespit ettik''.

Tanrıverdi şiddet ile mücadelenin sadece yasalarla olamayacağını, şiddetin kültürel boyutunun da bulunduğunu belirterek üniversitelerin bu konudaki görevleri hakkında bilgi verdi.

''Şiddet bir toplum için en zararlı unsurdur''

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise böylesine önemli bir meselenin bir tartışma platformu oluşturarak ele alınmasından duyduğu mutluluğu belirtti ve ''Şiddet bir toplum için en zararlı unsurdur. Hukukun varlığının temel sebebi bir toplumda birlikte yaşamayı sağlayabilmek için şiddeti ortadan kaldırmaktır. Toplumun oluşumunun temeli şiddetin yokluğudur. İnsan olarak hepimiz birlikte yaşamaya ihtiyaç duyan varlıklarız. Öyle yaratılmışız. Birlikte yaşayabilmemizin temel unsuru ise şiddet olmayan bir ortamın oluşturulmasıdır. Bu ülke toplumu için de geçerlidir, aynı zamanda o ülke toplumunun temelini teşkil eden aile için de geçerlidir. Eğer aile içinde şiddeti tamamen ortadan kaldıramazsak o ailenin varlığından, huzurundan, birlikteliğinden asla bahsedemeyiz. Hele hele bu şiddet kadına yöneliyorsa, yani insanın kendisine yöneliyorsa daha bir ciddiyetle ele alınması gerekir. Kadın ya bir annedir, ya bir eştir, ya bir kardeştir, ya da kızımızdır. Dolayısıyla onlardan birisine şiddetin yöneliyor olması hangi ortamda olursa olsun, o ortamı yok etme niteliğine sahiptir. Bu açıdan kadına karşı şiddetin engellenmesi ve toplumun huzuru, birlikteliği ve refahı için ne yapılabiliyorsa yapılmak durumundadır'' dedi.

Acer üniversite olarak böyle bir meseleyi tartışabiliyor olmanın önemini belirterek çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ise bir kadın ve Sağlık Yüksekokulu eski çalışanı olarak ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer'e teşekkür etti. Ünüvar teşekkürünün nedeni olarak şunları söyledi; ''Yıllarca Sağlık Yüksekokulu hep başka bölümlerden gelen -ki onların da emekleri çok kıymetliydi- akademisyenlerle yönetildi. İlk kez sağlık yüksekokulunun içinden çıkan, emek vermiş bir kadın akademisyenin bu okula müdür olduğu için hem bir kadın hem de bu okulun eski bir çalışanı olarak size çok teşekkür ediyorum. Bu durum bugünün konusuyla da anlamını bulan bir şey aslında. Kadının karar mekanizmasında bulunuyor olması da şiddeti azaltan faktörler arasında yer alıyor aynı zamanda''. Şiddetin nedenlerinin ve türlerinin çok boyutlu olduğunun altını çizen Ünüvar, bu çalıştayın sorun çözme açısından sunacağı katkılar dolayısıyla da çok önemli olduğunu söyledi.