Birleşmiş Milletler tarafından 17 Aralık 1999 tarihinde alınan kararla 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu tarih, Dominik Cumhuriyeti’ndeki siyasi aktivist olan üç Mirabal kız kardeşin 1960 yılında vahşice öldürülmesine işaret etmekte; her yıl tüm dünyada anılarak kadına yönelik şiddete farkındalık yaratmaktadır.
Kadına yönelik şiddet, cinsiyete dayanan, kadında fiziksel ve ruhsal hasar bırakan; din, dil, ırk, yaş, coğrafya ayırt etmeksizin her tür aile yapısı ve sosyal sınıfı etkileyen bir olgudur. Her gün kadınlar ekonomik, sosyal, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalmakta; kadın yalnızca bir kadın olduğu için şiddet görmektedir.
Biz, bugün tüm dünyada küresel bir sorun haline gelen ve kabul edilemez bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddetin yaygınlığına dikkat çekiyoruz. Kadınların kısıtlanan özgürlükleri, baskılanan kimlikleri, indirgendikleri kalıplar, maruz kaldıkları ayrımcılıklar ve şiddete karşı farkındalık oluşturuyor, tek yürek olarak mücadele ediyoruz.
Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans ilkesi ile çıktığımız bu yolda, çalışmalarımız kadınlar için verdiğimiz şiddet karşıtı mücadeleleri yansıtmaktadır. Kadınların potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayarak; geride değil toplum önünde temsil edilmelerini, korku ve şiddet ile değil özgürlük ve eşitlik ile anılmalarını amaçlıyoruz.
Unutmamalıyız ki kadınlar şiddetin acısını çekerken onları ayağa kaldırmamız mümkün değil. Güvenli bir gelecek inşası umuduyla kadına yönelik şiddetin önüne geçmeli, güçlü kadınlar ile güçlü yarınlara doğmalıyız.
Bu duygu ve temennilerle; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün, ülkemizde ve tüm dünyada kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında farkındalık yaratmasını temenni ediyor; üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak yalnızca bugün değil her gün tüm kadınların sesi olmak için çalışmalara devam edeceğimizi belirtmek istiyoruz.
ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi