Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Programı Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü ile Kadın ve Demokrasi Derneği Çanakkale Şubesi iş birliğiyle organize edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Programı Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Programa Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş, Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve eşi Berat Murat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur, Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Çanakkale KADEM Kurucusu Aynur Yavaş, İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder, Çanakkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammet Mermer ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz ve davetliler katıldı.

Program öncesinde KADEM Çanakkale Temsilciliği tarafından hazırlanan “Üreten Kadınlar İstihdam Atölyeleri” sergisinin açılışı yapılarak katılımcılar tarafından gezildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmalarını sırasıyla ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten, Çanakkale KADEM Kurucusu Aynur Yavaş, Çanakkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammet Mermer ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat yaptılar.

ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten merkezin çalışmalarına değindiği konuşmasında:

“Kadının önemsendiği bir toplumda bireyler de önemsenmiştir. Medeniyet düzeyi gelişmiş toplumlar ve güçlü aile yapıları kadınların eseridir. Kadın, üreten, yetiştiren, sevgi dağıtan, topluma yön veren bir pusula ve geleceğin umududur. Bu nedenle kadınlarımızın işgücüne katılım oranlarını arttırmalıyız. Onların eğitimlerinin önündeki engellerin kaldırılması, mesleki bilgi ve beceriye sahip olmaları ile ekonomik özgürlüğe kavuşmaları, ekonomideki yerlerinin güçlendirilmesi, kadın girişimcilerimizin teşvik edilmesi, kamu ve özel sektör kurumlarının yönetimlerinde kadınlara yer verilmesi daima temel önceliğimiz olmalıdır” dedi ve etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

KADEM Kurucusu Aynur Yavaş konuşmasında 8 Mart Dünya Kadınlar gününün önemine değinerek KADEM’in çalışmalarını anlattı.

Aynur Yavaş, “Kadın, toplumun en etkili, yönlendirici, koruyucu ve birleştirici unsurudur. Kadının ilerlemesi sosyal adaletin bir şartıdır. Sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumun olmazsa olmazlarından biri kadınların güçlendirilmesidir. Eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk gibi pek çok alanda kadınların eşit fırsat ve olanaklardan faydalanması gerekmektedir.

Tarihten bu yana pek çok Türk Kadını kadının gücüne örnek olmuştur. Türkiye’nin gelişiminde kadının payı şüphesiz ki yadsınamaz. Kadın varsa gelişmişlik vardır, kadın varsa demokrasi vardır” diyerek kadınların STK’lardaki varlığına ve kadın STK’larının önemine değindi.

Çanakkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammet Mermer, “Geçmişte olduğu gibi günümüzde de sağlıklı ve mutlu bir toplumun mihenk taşı kadındır diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kadınların iş, eğitim ve aile yaşamında desteklenmeleri bütün bir toplumun gelişmesini ve ilerlemesini sembolize etmektedir. Sosyal yaşamın güç kazanması için kadınların hayatın her alanında mevcut olanaklardan sınırsız bir şekilde faydalanmaları oldukça önemlidir. Toplumsal gelişimin sağlanabilmesi amacıyla kadınların desteklenmesi her birimizin ortak sorumluluğunda yer almaktadır. Bilim, sanat, spor ve çeşitli iş sahalarında aktif olarak rol üstlenen kadınlar ülkemiz için gurur kaynağıdır. Bugün olduğu gibi tarih boyunca güçlü bir konuma sahip olan kadınlar sosyal, ekonomik ve siyasi hayatın vazgeçilmezi olmuşlardır.”

Mermer, konuşmasını Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün çalışmalarını anlatarak sonlandırdı.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, günün önemine vurgu yaptığı konuşmasında:

“Kadın insanoğlu yaratıldığından beri her zaman önde olmuştur. Çok eski çağlardan beridir kadınların iş gücüne katıldığını görüyoruz. İstatistiksel verilere baktığımızda kadının iş gücüne katılımının artması gerekiyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde çalışanların %44’ü kadın olmakla beraber çok sayıda üst düzey kadın yöneticimiz var. Biz üniversite olarak bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz. Öğrenciler arasında da ağırlıklı olarak kadın öğrencilerimiz daha çok ve kadın öğrencilerimizin pek çok bölümde bölüm birincisi olduğunu görüyoruz. Bu, bizler için çok gurur verici. Çünkü biz kadın öğrencilerimizin kendi ayakları üzerinde duran, eğitimini layıkıyla tamamlamış bireyler olmasını önemsiyoruz” diyerek sadece bir gün değil her gün kadınlara kıymet verilmesi gerektiğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Sedat Murat’ın konuşmasının ardından Çanakkale AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu’nun günün anlam ve önemine dair konuşma yaptığı video izlendi ve ÇOMÜ Devlet Konservatuarı tarafından hazırlanan bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Açılış konuşmaları sonrasında ÇOMÜ Medya Merkezi tarafından günün anısına dair hazırlanan kısa video gösterimi yapıldı.

Program, davetli konuşmacıların sunumlarıyla devam etti. Tahsildaroğlu CEO’su Sevdil Yıldırım “Şirket Üst Yönetimlerinde Kadın”, Kale Grubu İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Selda Seçkinler ise “Üreten Kadın” konularında sunumlar gerçekleştirdiler.

Program, çiçek takdimiyle sona erdi.