Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu 2023 Yılı 3’üncü toplantısı, Vali İlhami AKTAŞ başkanlığında İl Özel İdare toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu 2023 Yılı 3’üncü toplantısı, Vali İlhami AKTAŞ başkanlığında İl Özel İdare toplantı salonunda gerçekleştirildi.

 

Toplantıya; Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat ŞAHİN, Vali Yardımcısı Hakkı UZUN, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan MUTLUAY, İl Emniyet Müdürü Selim ARICI, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi AKMAN, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan ORAN, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Harun HAZIR, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat YILMAZ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇOMÜKAM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hicran Özlem ILGIN, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Nuray GÜMRÜKÇÜ, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Çanakkale İl Temsilcisi Özlem ATICI’nın yanı sıra ilgili Kamu Kurum Müdürleri, Komisyon Üyeleri ve bir Sosyolog katıldı.

 

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Çanakkale İl genelinde yürütülen ve gelecekte yürütülmesi planlanan çalışmaların değerlendirildiği komisyon toplantısında;

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Nuray GÜMRÜKÇÜ, 2023 Yılı Temmuz – Eylül dönemi kadına yönelik şiddeti önleme ile ilgili kurumların yaptığı çalışmalar hakkında;

 

KADEM Çanakkale İl Temsilcisi Özlem ATICI, KADEM Çanakkale İl Temsilciliğinin yürüttüğü kooperatif çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirdi.

 

ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hicran Özlem ILGIN ise Yüksek Lisans Öğrencisi Sosyolog Damla Karagül ile birlikte yaptığı “Medya ve Kadın Cinayetleri; Yerel Medya Örneği” başlıklı makale hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Çanakkale yerel basında kadın cinayetlerinin yansımasına ilişkin analizi ele alan Ilgın; özellikle kadın cinayetleri haberlerinde yerel medyanın objektif ve tarafsız bir tutum sergilemesinin önemine değinerek şu ifadelerde bulundu:

 

“Yaptığımız analizler doğrultusunda 2022 yılında Çanakkale’de işlenen üç kadın cinayetinin yerel medyada; kadına yönelik suçlayıcı, cinayeti normalleştirici ve gerekçelendirici, şiddeti pekiştiren, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yansıtan ve magazin unsuru içeren ifadeler ile yansıtıldığı görülmüştür. Mağdur olan kadının kimliğinin deşifre edilmesine karşın zanlının fotoğrafının blurlanması, kimliğinin sansürlenmesi; cinayetin aldatma ve boşanma gerekçeleriyle topluma “namus cinayeti” olarak aksettirilmesi cinayeti meşrulaştırmakta, bu durum yerel medyanın tarafsız tutumunu zedelemektedir. Cinayetin sıklığına vurgu yapan haber başlıkları kadın cinayetlerini olağan bir durum haline getirmekte; kadını korumaya yönelik alınan önlemlerin yetersiz olduğuna ilişkin ifadeler kadınların kolluk kuvvetlerine başvurmasını engelleyerek çaresiz ve savunmasız hissetmelerine neden olmaktadır”.

 

Konuşmasının devamında, haberlerde kâr amacı güderek olayı magazinleştirmek yerine, topluma kadın-erkek eşitliği bilincini aşılama ve kadın cinayetlerinde farkındalık oluşturma amacının benimsenmesi gerekliliğini vurgulayan Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın “Yerel medya cinsiyetçi söylemlerden uzak; kadını odak noktası yapmak yerine objektif haber sunarak, çarpıcı ifadeler yerine farkındalık yaratacak haber metinleri kullanarak, kadın cinayetlerinin büyük oranda azalmasını ve kadının toplumda gereken değeri görmesini sağlamalıdır” önerilerinde bulunmuştur.

 

Sunumun ardından alınan görüş ve önerilere göre yerel medyanın kadın cinayetleri noktasında iyileştirme ve farkındalık çalışmalarına ihtiyaç duyduğu kanaatine varılmış; ileriki süreçte bu konuya yönelik yapılacak proje faaliyetlerine kapı aralanmıştır.