"Dilin Cinsiyeti" Başlıklı Konferans Gerçekleşti

Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi  (KAM) tarafından "Dilin Cinsiyeti" başlıklı konferans yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları ABD ve Fen-Ed. Fak. Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya katıldı.

KAM Müdürü Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi günün anlam ve önemini belirten konuşmasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tarihinden bahsederek konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya ise konuşmasında dillerin yapılarından bahsederek bazı dillerin yapı olarak cinsiyetli, bazı dillerin ise cinsiyetsiz olduğunu ancak yapı olarak cinsiyetsiz olan dillerin anlamlarında cinsiyetçi bir hale dönüştüğünü vurguladı. Konuyu örneklerle detaylandıran Yalçınkaya, medyada kullanılan dile, atasözleri ve deyimlerdeki cinsiyetçiliğe, edebiyatta, masal kitaplarında kullanılan dilin cinsiyetçiliğine dair örnekler vererek yaptığı konuşmasında zihniyet dönüşümünün önemine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Yalçınkaya, kadınlar vardır ve her yerde diyerek kadınların kendi dillerini kurmak için çalıştıklarını ve çalışmaya devam ettiklerini, erkeklerin ise kendi dillerini yeniden inşa etmeleri için çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

resim764793

resim486262