Kardeş Kentler Kadın Buluşması Gerçekleşti

2010 yılında Çanakkale Belediyesi'nin ev sahipliğinde ''Barış'' temasıyla gerçekleşen ''kadın buluşması'' etkinliği bu yıl ''Kadın ve Sanat'' temasıyla 2. kez gerçekleşti. Çanakkale'nin kardeş kenti Osnabrück Kadınlar Birliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve kadın STK'larının işbirliği ile düzenlenen Kadın Buluşması'nda kadına, hayata ve sanata dair birçok konu tartışıldı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın eşi Hale Gökhan'ın önderliği ve katkılarıyla gerçekleştirilen buluşmada söyleşiler, sergiler, çeşitli sunumlar ve atölyeler yapıldı. Kardeş kent Osnabrück ve Osnabrück'ün kardeş kenti Greifswald'dan gelen kadın konuklarında katıldığı programlarda ÇOMÜ'lü akademisyenler de sunumları ve etkinlikleriyle buluşmaya katkı sundular. 3 gün boyunca süren ''Kadın Buluşmaları'' etkinliği Seramik Müzesi'nde gerçekleşti. Hale Gökhan'ın yaptığı açılış konuşmasının ardından kardeş kentlerden gelen kadın temsilciler ülkeleri hakkında bilgiler verdi. Aslanabla Sokak'ta kadın çalışmalarının sergilendiği, atölyelerin gerçekleştiği etkinliğin ilk günü, gün sonunda Kara Üzüm Otel'de düzenlenen ve Türk Geleneklerini simgeleyen kına gecesi programıyla sona erdi. 2. gün ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Seramik Bölümü'nden Doç. Ayşe Güler Çanakkale'de seramik sanatı hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Güler, Troia'dan Cumhuriyet dönemine kadar olan süreci katılımcılarla paylaşırken, Çanakkale seramiklerinin özellikleri hakkında da bilgiler verdi. Sanat Atölyeleri kapsamında ÇOMÜ Seramik Bölümü Öğr. Gör. Ergün Arda eşliğinde Troia formundan objeler meydana getirdi ve çömlekçilik hakkında da uygulama ile ilgili bilgiler verdi. Arda'nın canlı seramik performansının yanı sıra katılımcı kadınlar da seramik çalışmasını deneyimleme fırsatı buldular. ‘Kadın ve Sanat' temasının işlendiği etkinlikler kapsamında ÇOMÜ Tekstil Bölümünden Öğr. Gör. Zerrin Güzel, katılımcılarla birlikte kumaş baskı teknikleri üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. Güzel, kumaş baskı tekniğinin tarihçesi hakkında bilgiler verirken, kadınlar da aldıkları bilgiler doğrultusunda kendi tasarımlarını kumaşa aktardı. GSF Öğretim Üyesi İsmail Öztürk ise geleneksel hat sanatından örnekler ve bilgiler sunarak katılımcılara hat yazısı uygulama fırsatı verdi. Kadın Buluşması etkinlikleri kapsamında Öğr. Gör. Eşref Bülent tarafından gerçekleştirilen ''Çanakkale Halıları'' sunumu da oldukça ilgi gördü. Etkinliğin son gününde ise CHP İstanbul Milletvekili, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi, Türkiye –Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı ve Doğa Hakları Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, ''Kadın ve Sanat'' temalı kadın buluşması kapsamında Seramik Müzesi'nde kentli kadınlar ile buluştu. 4 gün süren kadın buluşmalarında ÇOMÜ KAM aktif görev alırken etkinlikler Çanakkaleli kadınlar tarafından yoğun ilgi gördü.